Iedereen krijgt vroeg of laat met rouw en verlies te maken. En voor iedereen is het weer anders hoe het rouwproces verloopt.
Je kunt rouwen om het verlies van een dierbare, die veel betekende in je leven. Ook kun je rouwen om niet uitgekomen verwachtingen, bijvoorbeeld kinderloosheid, een miskraam of stilgeboorte van je kindje of verlies van gezondheid. Maar ook een partner met dementie die opgenomen moet worden in een verpleeghuis, echtscheiding of verlies van een baan is een ingrijpende gebeurtenis in je leven en kan rouwreacties geven.
Er kan een moment komen dat je het gevoel hebt vastgelopen te zijn in je emoties, je gedachten en reacties van je omgeving.
Je kunt lichamelijke en/of psychische klachten krijgen. Dit kan ook een hele periode na het verlies zijn. Of je merkt dat je graag met iemand wilt praten over jouw verlies. Blijf daar dan niet mee rondlopen. Het is goed om te bespreken wat er in jouw hoofd omgaat. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Zelfs als je rouwt om dezelfde persoon, kan jouw behoefte heel anders zijn dan die van een ander. Vaak vind je steun bij je familie of vrienden en kun je bij hen je verhaal kwijt. Soms is dat niet genoeg en heb je ondanks die steun behoefte aan professionele rouwbegeleiding. Je kunt dan contact met mij opnemen.
We kijken samen naar de impact van het verlies en wat je op dit moment ervaart. We gaan in gesprek over wat je nodig hebt om je leven weer betekenis te geven en hoe je je verlies anders kunt leren vasthouden, zodat je in balans verder kunt met je leven. We nemen de tijd die jij nodig hebt in een ongedwongen sfeer waarin je jezelf mag zijn.
We kunnen op een door jou gewenste locatie afspreken of bij mij op de praktijk.
ROUWEN IS HEEN EN WEER KUNNEN BEWEGEN
(Johan Maes)